torsdag 23 september 2010

Solen har gått ned i Glava

I går kunde man läsa i ett antal media att solenergibolaget REC Scanmodule planerar att lägga ner verksamheten i Glava i Arvika kommun där man tillverkar solcellspaneler. Runt 300 anställda kommer att förlora sina jobb.

"Tyvärr fortsätter de finansiella resultaten för fabriken att vara otillfredsställande, och trots Glava-gruppens ansträngningar fortsätter utsikterna för att skapa en långsiktig konkurrenskraftig anläggning att vara svaga" kommenterar John Andersen, vice vd för REC-gruppen, i ett pressmeddelande.

Det här är givetvis trist men de solpaneler som tillverkas och monteras i Kina är ju ca 20 % billigare vilket jag av egen erfarenhet vet.

Produktionen skall nu flyttas till Singapore och säkras genom kontraktstillverkning.
Det innebär att kapaciteten blir fyrdubblad så det är ingen fara för försörjningen av solpaneler till marknaden. Det är ju bra!
Vissa svenska tillverkare satsar dock på fortsatt produktion i Sverige. Alla dessa finns i Norrland enligt Ny teknik.

Solceller till panelerna tillverkas på REC-gruppens fabrik i Narvik, som uppges inte beröras av nedläggningen i Sverige.
Det viktigaste är inte var solpanelerna tillverkas utan att det kommer ut mer solceller på marknaden och kvaliteten och verkningsgraden stiger i kombination med ett lägre pris så att elproduktion med solceller blir konkurrenskraftig!

MatsRG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar