söndag 20 mars 2011

Solen skiner för nettodebitering av mikroelproduktion

Solen skiner mer och mer och dagarna blir längre så att vi småproducenter kan få ut mer och mer energi från våra solpaneler!
Dessutom tycks det hända en mängd saker som kan underlätta på sikt för oss och det är bl a nettodebiteringen som nu är föreslagen och relativt positivt mottagen av myndigheterna.
Svensk energi uppvaktade nyligen Näringsdepartementet med följande förslag:

  1. Ge den privata elproducenten möjlighet att ”lagra” el i nätet. Elnätsföretaget skulle sedan enbart debitera nettoförbrukningen på månadsbasis. På detta nettovärde betalas energiskatt och moms.
  2. Eventuellt produktionsöverskott hos kunden under månaden innebär att förbrukningen sätts till noll. Detta innebär då per definition att den enskilde blir nettokonsument på årsbasis och slipper extra mätavgift.
  3. Tillåt kunden att enkelt rapportera in sin bruttoproduktion för att erhålla elcertifikat.

Läs mer om detta här.
Det jag allra mest själv ser fram emot är att få ta del av elcertifikaten som en principfråga. Då får man ju själv kompensation för den el man producerar på ett förnybart sätt.

Dessutom rapporterar EgenEl att Elinorr erbjuder nettodebitering samt att
Göteborgs Energi "Din El" erbjuder nettodebitering.

Det som tycks sinka förslaget är det gamla vanliga i Sverige. Dvs trätan mellan olika myndigheter om vem som skall ansvara och driva frågan. Här gäller det Skatteverket och Energimarknadsinspektionen. De sk Klimatkommunerna uppmanar nu Regeringen att skynda på och ge tydliga direktiv som kan ge ett snabbt positivt avslut!

Jag håller tummarna och konstaterar att idag är det en strålande solig dag i Uppsala som borde ge energirekord :-)
1 kommentar:

  1. Visst är det kul att det rör på sig. Observera att det DinEl nu marknadsför inte är vad man menar med nettodebitering, eftersom man fortfarande betalar energiskatt och moms som vanligt. Se http://bengts.blogg.viivilla.se/2011/03/11/dinel-ersatter-overskottsel-lika-som-vid-nettodebitering/ och http://bengts.blogg.viivilla.se/2011/03/23/karlstad-borjar-med-nettodebitering/

    Det är oklart hur många av företagen i Elinorr som verkligen börjat med nettodebitering. Jag frågade Ljusdals Energi, ett av företagen i Elinorr, och de hade inte börjat med det. Enligt Skatteverket är nettodebitering fortfarande olagligt...

    Bengt Stridh

    SvaraRadera