onsdag 2 juni 2010

Slutfasen av solcellsutvärderingen närmar sig

Jag har nu tre skarpa alternativ att välja på. Det är en enskild firma och två små aktiebolag som konkurrerar.
Bolagen uppvisar negativ vinst för 2009 enligt vad som syns i allabolag.se.
Vilket är mest stabilt kan man tro?

Man får 25 års garanti på solcellerna och då gäller det att solcellsleverantören finns kvar.
Den ena av dem är GE4all som är holländskt och som jag vet ganska lite om och den andra är det stora multinationella företaget Schüco...och den tredje är NAPS.
Vem är säkrast att satsa på?

Snart kan vi också få teknik som optimerar uteffekten från solpanelerna enligt teknik360 men det hinner nog inte jag få med i den här installationen;-)

Det som annars mest skiljer åt är framförallt priset som är bättre för ett av alternativen.
Man kan väl säga också att det är lite svårt att snabbt föra en dialog och det antar jag beror på att alla tre har större affärer som de prioriterar.

Upplösningen närmar sig dock!

Mats


1 kommentar:

  1. Hej!
    Om man har en anläggning med säg 10 eller fler PV-paneler där endast enstaka skuggas kraftigt viss eller stor del av tiden, tex av en lyktstolpe eller skorsten etc, då har man ett problem.
    Då kan man dela upp panelerna i olika strängar till samma växelriktare, eller använda flera växelriktare så att problemet totalt sett blir mindre.
    Visst vore vore det bra med någon teknik där varje solpanel kunde mata ut el på nätet oberoende av de andra, men frågan är vad det kostar jämfört med att sätta upp några solpaneler till och använda fler strängar/växelriktare.

    Problemet är att skuggade solceller blir högohmiga, dvs spänningen är mer eller mindre opåverkad som cell betraktad, men strömmen minskar dramatiskt, och därmed i hela kedjan av PV-paneler.
    Om man inte har något problem med skugga så är det inget problem att seriekoppla alla paneler.
    /P

    SvaraRadera